E-health

E-health staat in Nederland in de kinderschoenen. Heel langzaam komt het op gang.

In Zweden heb ik gemerkt dat E-health of `gezondheids coaching op afstand´ al veel meer is ingeburgerd. In Zweden zijn de afstanden natuurlijk groter en dan krijgen dergelijke initiatieven sneller vaste vorm.

E-health heeft diverse mogelijkheden uitvoeringen en toepassingen.

Prefya gebruikt vooral de coaching op afstand als E-health item. Een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek vindt natuurlijk plaats in de praktijk. Daadwerkelijke behandelingen vinden ook plaats in de praktijk. Echter de meeste oefeningen, oefentherapie, kracht en mobiliteit kan uitstekend thuis geoefend worden.

Sterker nog: thuis is het effect veel groter.

Bij de fysiotherapeuten in Nederland komt de patiënt vaak 2 keer per week fysiek in de praktijk om daar therapie te krijgen (te oefenen). Natuurlijk zou de patiënt dat thuis met huiswerk oefeningen moeten ondersteunen maar we weten allemaal dat dat nauwelijks wordt gedaan. De patiënt heeft het gevoel dat hij/zij het ook wel redt met die 2 behandelingen per week. 
Op het moment dat de fysiotherapeut zich opstelt als coach (op afstand) wordt er meer gevraagd van de patiënt. De mogelijkheid voor de patiënt valt weg om alleen te oefenen als hij/zij in de fysiotherapie praktijk is. Er wordt thuis geoefend, de patiënt wordt veel meer en beter geïnstrueerd en het effect van de oefeningen wordt groter. de motivatie van de patiënt neemt toe.

In Zweden is dit effect goed merkbaar. Ik heb dit effect vaak zien gebeuren met goede resultaten. Prefya loopt hierin in de fysiotherapie voorop.
De vorm waarin Prefya het uitvoert is afhankelijk van de patiënt en wordt volledig afgestemd met de patiënt.

Hieronder een link met een aantal (eerste) toepassingen van E-health in Nederland.

Klik hier voor het artikel.